Advanced configuration mempunyai beberapa setting tambahan untuk mengawal penghantaran sms berjadual atau sms pukal anda supaya anda boleh melakukan penghantaran yang selamat.

Advanced configuration ini akan membantu anda:

 1. Mengelakkan dan mengurangkan risiko di blok oleh pihak telco atau carrier
 2. Mengawal penggunaan kos kredit sms anda.
 3. Menghadkan penghantaran yang tidak terkawal dalam satu masa.

 

Setting yang terdapat dalam advanced configuration:

 1. Country code – Ditetapkan secara automatik sekiranya device yang anda gunakan mempunyai simkad. Jika tidak, anda perlu masukkan country code anda secara manual.
 2. Add country code to phone number: (1) – Sekiranya anda thick bahagian ini, country code akan ditetapkan sebagai prefixed didalam nombor telefon anda. (Default: unthick)
 3. Remove ‘0’ leading if (1) is checked – Untuk sesetengah negara, dimana country code adalah prefixed, anda boleh thick untuk membuang ‘0’ diawalan nombor. Jika di unthick, ‘0’ country code prefixed akan dikekalkan. (Default: thick)
 4. Show message in inboxThick untuk paparkan text sms yang dihantar bagi setiap list didalam inbox atau sistem mesej.
 5. Connections – Mengagihkan kepada beberapa saluran penghantaran untuk mengimbangi jumlah penghantaran dalam satu masa. (Default: 1)
 6. Timeout (seconds)Timeout penghantaran. Hanya untuk Twilio saja. (Default: 30)
 7. Number of SMS for each sending – Hentikan atau hadkan penghantaran secara automatik selepas mencapai jumlah tertentu. (0 bermaksud unlimited, tiada had penghantaran)
 8. Pause between two messages: Setkan masa (dalam saat) untuk menjarakkan penghantaran diantar setiap sms. Setting yang disarankan adalah diantara 7s – 30s jarak kelegaan diantara sms. (Default: 1)
 9. Number of attempts in case fo error – Atas banyak faktor, kadangkala sms gagal dihantar kepada penerima anda. Fungsi ini membolehkan aplikasi untuk mencuba lagi beberapa kali penghantaran (resend) sms tersebut. Maksima setting adalah 2.

Affendi Hussin

Affendi Hussin

Founder at MastaMobile
Masta Mobile diasaskan oleh Affendi Hussin untuk berkongsi segala kepakaran, teknik dan strategi pemasarannya untuk rujukan dan membantu lebih ramai usahawan online. Beliau berpengalaman luas dalam pemasaran mobile dan internet marketing sejak 2010 lagi..
Affendi Hussin

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This